Illustrationsbilde av mennesker og laboratorieutstyr: kliniske studier. Laget av LMI

Virtuelt event: Fremtidens kreftbehandling: Kliniske studier og kreft. Et veikart for bedre kreftbehandling


Event Details


MØTET ER UTSATT TIL 27. MAI 2020 OG VIL FOREGÅ DIGITALT. HER ER LENKE

Hvordan legger vi til rette for flere kliniske studier – slik at pasienter, leger og bedrifter i norsk helsenæring alle blir vinnere? Under dette digitale møte vil vi åpne for en god samtale på bakgrunn av dette store spørsmålet.

I dag er andelen pasienter som blir vurdert for deltakelse i kliniske studier svært lav og det er urimelig vanskelig å arrangere kreftstudier på tvers av nordiske landegrenser. Slik må det ikke være, men hva kan vi gjøre for å endre på det?

Arrangørene av dette møtet ønsker at alle kreftpasienter skal bli utredet for vurdering til klinisk studie, slik at kliniske studier blir en mer integrert del av behandlingstilbudet. Samtidig må lovverk som regulerer kliniske studier mellom landegrenser bli bedre tilpasset situasjonen til både pasienter som skal være med i studiene og til bedriftene i helsenæringen som arrangerer disse studiene. Både lovverk og behandlingstilbud til pasienter må være en del av en større plan for kliniske studier i Norge.

Møtet er gratis og åpent for alle. Vi ber dere vennligst registrere deltakelse nederst på denne side for å få lenke tilsendt i forkant av møtet.

Program

I år jobber Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) med en handlingsplan for kliniske studier. Maiken Engelstad, avdelingsdirektør i Spesialisthelsetjenesteavdelingen i HOD, vil gi innblikk i dette arbeidet.

Dagens regler for deltakelse i og rekruttering til kliniske studier gjør det både vanskelig å ha kliniske studier som en integrert del av pasientbehandlingen og å arrangere kliniske studier på tvers av landegrensene i Norden. Hvordan kan vi forstå disse reglene som styrer kliniske studier og kan de endres? Wenche Reed, leder av forskningsavdelingen i Stab forskning, innovasjon og utdanning ved Oslo universitetssykehus, vil presentere dette temaet.

Vi avslutter møtet med en panelsamtale mellom stortingspolitikere Marianne Synnes Emblemsvåg (Høyre) og Tuva Moflag (Arbeiderpartiet), Baldur Sveinbjørnsson, forskningsdirektør i Lytix Biopharma, Tone Skår, prosjektleder i VIS og initiativtaker til #SpørOmKliniskeStudier, Sigrid Bratlie, spesialrådgiver i Kreftforeningen og Daniel Heinrich, overlege ved AHUS og leder i Norsk onkologisk forening. Ketil Widerberg, daglig leder i Oslo Cancer Cluster, er møtesleder.
En forsker undersøker et celler fra en kreftsvulst. Illustrasjonsfoto: AstraZeneca

En forsker undersøker celler fra en kreftsvulst. Illustrasjonsfoto: AstraZeneca

Andre relevante spørsmål vi vil forsøke å besvare denne morgenen er: 
Hvorfor må pasienter være så syke før de får et tilbud?
Hvordan bør klinikere bli involvert?
Hvordan skal planen for kliniske studier rulles ut i praksis?
Hvordan kan det offentlige sikre at pasienter og bedrifter som er involvert i kliniske studier blir hørt?

Arrangører: Kreftforeningen, Legemiddelindustrien, Oslo Cancer Cluster

Samarbeidspartnere: Janssen Norge, MSD og AstraZeneca Norge

 

Register here

Bookings are no longer available for this event.

Print This Post