
Personalised medicine to relieve the health service
Smaller patient groups and targeted treatments are the future of cancer care in Norway.
Thermo Fisher Scientific, medisinsk fysikk ved Radiumhospitalet, avdeling for molekylær cellebiologi ved Institutt for Kreftforskning, Aprila Bank og Folkehelseinstituttet er fem av 15 arbeidsplasser som tok imot elever fra Ullern videregående skole på utplassering i løpet av mars og april.
For an English summary of this article, please scroll down to the bottom of the page.
Apr 23, 2025
Elisabeth Kirkeng Andersen
– Utplasseringen var kjempegøy og lærerik, og vi fikk allerede i dag bruk for noe av det vi lærte der i kjemitimen, forteller Tilde Gehrken Berge.
Hun var sammen med sine medelever Selma Olsen Bakkehaug, Shivika Pathak og Ida Mari Simonsen Pedersen tre dager ved Folkehelseinstituttet sin avdeling for mattrygghet.
Her lærte de om miljøgifter vi omgir oss med i hverdagen, og testet blant annet sin egen urin for miljøgiftene bisfenol A og parabener.
I løpet av mars så har 70 elever fra Ullern videregående skole vært på 15 ulike utplasseringer i regi av det skolefaglige samarbeidet med Oslo Cancer Cluster, noe som nesten er ny rekord. I 2023 var 72 elever på utplasseringer på 15 ulike steder.
Om du vil lese mer om hva elevene fra Ullern lærte på utplassering hos Folkehelseinstituttet eller de andre utplasseringene vi har nevnt under, så gå inn på nettsiden til det skolefaglige samarbeidet.
– Utplasseringer er utrolig givende for elevene, og tilbakemeldingene fra både dem og arbeidsgiverne er at dette er et fantastisk tilbud for begge parter, sier Monica Flydal Jenstad.
Hun er lektor ved Ullern videregående skole og ansvarlig for utplasseringene sammen med Bente Prestegård, som er prosjektleder for det skolefaglige samarbeidet i Oslo Cancer Cluster.
– Gjennom utplasseringene får elevene anledning til å være på en arbeidsplass mellom én til fire dager, og lære av dem som jobber der. Hensikten er å gi elevene praktisk læring i de fagene de tar på skolene og innblikk i hvilke ulike utdanninger dem som jobber her har. Samtidig får arbeidsplassen vist seg fram. Rekruttering er en viktig motivasjon for dem til å bidra, sier Prestegård.
Det bekrefter Taran Paulsen Hellebust. Hun er fysiker og jobber på avdeling for medisinsk fysikk ved Radiumhospitalet. Hun og kollegaene hennes har tatt imot elever på utplassering hvert år siden 2012, med unntak av pandemien.
– Rekruttering er i grunnen årsaken til at vi bruker såpass mye ressurser på denne utplasseringen. Vi ønsker å vise hvordan fysikken faktisk kan brukes i noe så konkret som kreftbehandling. I tillegg vil vi vise at det også er rom for å videreutvikle stråleterapien framover og at det er mange forsknings- og utviklingsmuligheter i årene som kommer. Vi håper det kan skape engasjement og interesse og kanskje rekruttere noen til fagfeltet, sier Paulsen Hellebust .
I år var seks elever på utplassering på medisinsk fysikk i fire hele dager med fullpakket program. De fikk blant annet omvisning i det helt nye protonsenteret som i år for første gang kan tilby protonbehandling til norske pasienter.
Bildet i toppen av denne artikkelen er fra utplasseringen og er tatt av en av elevene. De sendte oss også dette bildet under, der de får en omvisning ved CT-maskinene på Radiumhospitalet. Her lærte de om hvordan maskinen fungerer og tester den på en dukke.
Paulsen Hellebust har bare lovord å si om elevene.
– Det er givende å møte elever som er interessert og engasjerte. Det er spesielt gøy å vise dem litt i praksis hva man kan bruke fysikk og realfag til her på sykehuset. De var som vanlig nysgjerrige og stilte flere spørsmål, spesielt en del knyttet opp mot hvordan vi hele tiden må gjøre kliniske vurderinger individuelt tilpasset hver pasient og at vi noen ganger må inngå kompromisser. Det er alltid spennende å prate om samspillet mellom stråleterapeuter, kreftleger og medisinske fysikere med tanke på disse vurderingene, sier Paulsen Hellebust.
Philip Krogsgård Nybo og Ole Heiberg Omang var på utplassering hos Aprila Bank to dager. På utplasseringen fikk de i oppgave å analysere formueskattens innvirkning på norsk økonomi.
– Philip og Ole har levert langt over forventning. De har rett og slett vært kjempeflinke, sier Per Christian Goller.
Han er grunnlegger av Aprila Bank, som er en bank som har spesialisert seg på å gi lån til små- og mellomstore bedrifter. Dette er bedrifter som ofte ikke får lån i vanlige banker for å utvikle seg, samtidig så er en stor del av økonomien i Norge og Europa avhengig av disse bedriftene.
I løpet av de to dagene Ullern-elevene var på utplassering hos Aprila så har de gjort en analyse av «Formueskattens innvirkning på Norges BNP». Gutta tok oppgaven på strak arm, og leverte en rapport på over 30 sider og en presentasjon med de viktigste funnene sine.
– Det har vært veldig gøy og lærerikt å være her og gjøre oppgaven, sier Philip.
Syklotronsenteret
Syklotronsenteret tok imot fire elever på utplassering over to dager. Syklotronsenteret utvikler og produserer radiofarmasøytiske produkter til bruk i PET-undersøkelser. PET-undersøkelser gjøres kun på sykehus og er avansert bildediagnostikk som brukes for å diagnostisere kreft, analysere effekt av kreftbehandling og identifisere spredning hos pasienter. På Rikshospitalet har Sykotronsenteret en syklotron som produserer radioaktive isotoper.
Syklotronsenteret har hatt elever fra Ullern på utplasseringer flere ganger, og her kan du lese om hva disse elevene fikk oppleve der.
Thermo Fisher Scientific på Lillestrøm og Ullern
Thermo Fisher Scientific er verdens største verdens største livsvitenskapsselskap og legemiddelprodusent, og har hovedkontoret sitt i USA. Den norske delen av selskapet er basert på oppfinnelsen til professor John Ugelstad ved NTNU, Ugelstadkulene, som produseres og selges til kunder verden over under navnet Dynabeads.
På Lillestrøm har selskapet en fabrikk som står for denne produksjonen, og på Ullern, i bygget ved siden av Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark, så har bedriften laboratorier der det gjøres forskning- og utvikling av nye produkter.
I mars fikk åtte elever fra Ullern være på fabrikken til Thermo Fisher Scientific én dag, mens fire elever i to dager fikk jobbe på laboratoriene på Ullern og lærte ulike teknikker som brukes i bioteknologi.
Thermo Fisher Scientific har tatt imot elever i en årrekke.
Avdeling for mikrobiologi på SINTEF
Ved avdeling for mikrobiologi på SINTEF var fire elever på utplassering i år. Her fikk de lære avansert mikroskopi, de dyrket og fikserte keratinocytter - som er hudcellelinjer -, og fikserte og farget dem med antistoffer mot ulike cellemarkører. Avdelingen tok i mot elever i 2020 også.
Avdeling for patologi ved Oslo universitetssykehus
Avdeling for patologi ved Oslo universitetssykehus er i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark der også Ullern videregående holder hus, så de fire elvene som var på utplassering her hadde kort reisevei.
Curida produksjonslab på Ås
Curida hadde tre elever på utplassering i år. Nøyaktig samme antall som i fjor, da vi var innom og skrev om den utplasseringen. Her sto blindsmaking av ulike miksturer som de produserer på Ås på timeplanen, i tillegg til en introduksjon til legemiddelproduksjon.
Avdeling for kreftcytogenetikk
Avdeling for kreftcytogenetikk ved Oslo universitetssykehus er også i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark. De tok imot tre elever i år, og forhåpentligvis hadde de en like positiv opplevelse som elevene som var på utplassering i 2023, de lurte nemlig på om å jobbe her virkelig var en jobb eller en hobby.
Sanofi
Sanofi er et globalt legemiddelselskap med mer enn 90 000 ansatte i over 100 land. På det norske hovedkontoret på Lysaker jobber rundt 80 ansatte. Sanofi tok imot elever på utplassering for første gang i år, og hele 12 stykker fikk innblikk i hverdagen hos en internasjonal legemiddelbedrift.
Molekylær cellebiologi ved Institutt for kreftforskning
Forskningsgruppen til Harald Stenmark ved Institutt for kreftforskning tok imot hele ni elever på utplassering i år. De har tatt imot elever i en årrekke som får spenennde og grundig innsikt i kreftforskning.
Institutt for teknologisystemer ved Universitetet i Oslo
Institutt for teknologisystemer forsker på energisystemer, autonome systemer og sensorteknologier i samarbeid med forskningsinstituttene i Kjeller-området. På denne utplasseringen fikk seks elever i to dager være med å sende opp værballonger, de fikk møte og intervjue flere forskere ved instituttet, de plottet data fra Mars, jobbet på optikklab og fikk prøve seg på å sette sammen komponenter til en satellitt.
Klinikken på Radiumhospitalet
Tidligere år har 8-12 elever fått følge overleger i klinikken i to dager. Dette er en utplassering initiert av overlege Truls Ryder ved Radiumhospitalet.
I år var dette ikke mulig å gjennomføre på grunn av flytteprosessen inn i nytt klinikkbygg, men én heldig elev fikk likevel muligheten til å følge overlege Ryder en hel dag, og fikk være med på hele seks ulike operasjoner.
Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved UMBN
I år fikk også én elev muligheten til feltrelatert utplassering på torske- og hummerprosjektet i Indre Oslofjord ved Jonathan Colman. Eleven var med en hel dag ute i felt og trakk opp teiner, veide og merket fisk, og fikk høre masse om forskningen som foregår for å finne ut hva som skjer med den økologiske tilstanden i Oslofjorden.
Ullern Students Gain Real-World Insight Through Work Placements
In March, over 70 students from Ullern Upper Secondary School took part in placements at 15 institutions as part of a long-standing collaboration with Oslo Cancer Cluster. From hospitals and biotech companies to banks and research institutes, the students got hands-on experience across diverse fields like medical physics, microbiology, pathology, and economics.
The programme provides students with a deeper understanding of how classroom subjects connect to real-world careers. “It was incredibly fun and educational,” said student Tilde Gehrken Berge, who learned about environmental toxins at the Norwegian Institute of Public Health. “We already used what we learned in today’s chemistry class.”
The initiative also serves as a recruitment tool for host institutions. Taran Paulsen Hellebust from the Department of Medical Physics at the Radium Hospital explained, “We want to show how physics can be applied in something as tangible as cancer treatment.” She added that engaging with curious, motivated students is rewarding and helps raise awareness about career paths in science and healthcare.
For companies like Aprila Bank and Thermo Fisher Scientific, the placements offer a chance to connect with future talent. Students were trusted with advanced tasks, such as analysing the impact of wealth tax on Norway’s economy or learning complex biotech techniques.
The work placements, lasting one to four days, are described by organisers as a “fantastic offer for both students and employers,” giving students practical insights while allowing organisations to showcase their work and inspire the next generation.
Smaller patient groups and targeted treatments are the future of cancer care in Norway.
Geir Hetland, Chief Financial Officer of Thermo Fisher Scientific, is the latest addition to the board of Oslo Cancer Cluster.